torstaina, lokakuuta 28, 2004

Engldeutsch.

Hieman ennen paluuta harmaaseen arkeen ja kotimaahan istuin paikallisen yliopiston luokassa kuuntelemassa esitelmää aiheesta "englannin kielen vaikutus saksan kielessä" (tms).
Otsikoksi puolalainen ystäväni oli kirjoittanut liitutaululle "engldeutsch". Hmm. Ok, ottamatta voimakkaasti kantaa termin oikeellisuuteen (lienee todennäköisemmin denglish, vaikkakin pikainen googletus tuotti osumia myös ensimmäiseksi mainitulla) asia on mielenkiintoinen.

Anglizismen, englische Wörter in der deutsche Sprache

Esimerkiksi rakkaalla lajillani rullaluistelulla ei ole kovin toimivaa saksannosta. Sellaisia löytyy, mutta yleisemmin käytettävä termi lienee inline skating.
(Tämäkään ei näköjään sellaista tunne.)
Suomen kielessäkin mokoma laji on hankala tuttavuus; rullaluistelu terminä käsittää sekä nykyaikaisen inline-luistelun (jossa pyörät ovat peräkkäin) että vanhan rullaluistelun (jossa luistimessa on neljä pyörää, kaksi vierekkäin ja kaksi peräkkäin - quads).

Rullaluistelun nyt jo edesmenneen suuren miehen esittämä pyöräluistelukaan ei ole oikein saanut tuulta alleen - tuskin tulee saamaankaan. Vaikka tulihan sitä itsekin joskus luisteltua Pyöräluistelun SM-kilpailuissa.

Johtoajatus? Ai niin.
Englannin kielen vaikutus suomen kielessä näkyy myös hyvin vahvasti, kenties jopa enemmän kuin saksassa (Sombrero viuhuu). Etenkin it-alalla (MOT) toisen kotimaisen käyttö on lähes pakollista.
Tuskailin eilen illalla pointtereiden parissa ja taas ensi viikon alusta pääsen nalkuttamaan opiskelijoille siitä, ettei heidän HTML-koodinsa ole validia.

Jokaisen teknisesti suuntautuneen pienen ihmisen lempilehti(?) Tietoviikko (tuttaville vain TiVi) räjäyttää pankin erään it-yrityksen mainoksessa (nimi korvattu tähdillä):
Insurance runs ***.
And here's why: *** tarjoaa vakuutusalan tarpeisiin räätälöidyn ja laajalti kätyössä olevan ratkaisun, jonka avulla tehostat yrityksesi korvaushakemusten käsittelyprosessia ja sijoitustoimintaa. (Blaah blaah.)

Samassa lauseessa käytetään ihan oikeaa englantia, suomea ja jotain niiden välimaastosta.

Jos asioita lokalisoi, voisiko sen tehdä kunnolla?
(Tähän sellainen matematiikan todistuksista tuttu pieni neliö).

Ei kommentteja: