tiistaina, heinäkuuta 18, 2006

Folksonomia on pop.

Nykyään yleistynyt taggaus on iloinen asia (esimerkkejä palveluista: del.icio.us, flickr ja niin edelleen).

Pohjimmiltaanhan asiassa on kyse folksonomioiden käytöstä esimerkiksi blogipostauksien luokitteluun. Aiheesta voi lukea lisää esimerkiksi seuraavista lähteistä:



Jaa niin mitä?

Niin, folksonomioiden käytöstä.
Hieman yksinkertaistaen puhutaan siitä, että esimerkiksi verkkopalvelun käyttäjä liittää palveluun, viestiin, linkkiin tai vastaavaan jonkin avainsanan ja tulee samalla luokitelleeksi kohteen.
Luokittelu ei yleensä perustu ennalta sovittuun sanastoon eikä ole poissulkeva, luokittelun kohde voi esiintyä useammassakin luokassa.

Niin, asiaan.

Sivupalkissakin esiintyvä last.fm on eräs esimerkki uudenaikaisesta verkkopalvelusta, jossa hyödynnetään folksonomioita, tällä kertaa musiikin (kappaleiden, artistien ja levyjen) luokittelussa.

Koska kyseessä on folksonomia, ei sanastoa ole sovittu etukäteen. Käyttäjä voi itse päättää mitä avainsanoja haluaa käyttää, milloin ja miten.

Mielenkiintoista? Mielestäni kyllä.

Kuten joku kouluttajani joskus sanoi, puhekoulutus maksetaan verellä.

Siispä, esimerkkejä folksonomioiden käytöstä last.fm -palvelussa (avainsanat):


Omalla kuivalla tavallaan hauskaa on seurata samalle kappaleelle annettujen avainsanojen kirjoa. Esimerkkinä vaikkapa Britney Spearsin "Baby One More Time".

Hyöty kappaleiden luokittelusta on jossain määrin kyseenalainen; esimerkiksi halutessani kuulla suomalaista musiikkia voin yrittää soittaa Suomesta kotoisin olevien käyttäjien ryhmäradiota, etsiä avainsanoilla suomi, finland, finnish, suomalaista ja niin edelleen.

Itse pyrin luokittelemaan musiikkia suhteellisen neutraalisti lähinnä musiikkityylin ja kokemusten mukaan.

En ole kuitenkaan sortunut esimerkiksi käyttämään avainsanaa sex kokemusteni kuvailuun.

Folksonomia on ilmaisuvoimainen tapa luokitella asioita puutteistaan huolimatta. Voitaisiin jopa sanoa, että folksonomia on pop.

Nyt palaan kuuntelemaan musiikkia avainsanalla trance.

Ei kommentteja: