torstaina, helmikuuta 24, 2005

Ihmisistä yliopistomaailmassa.

<avautuminen>
Viimeisen muutaman vuoden aikana havainnot yliopistosta työyhteisönä ovat muuttuneet hieman tarkemmiksi. Tiettyjä ihmistyyppejä löytyy joka päivä lisää ja tiettyjen virkojen ominaispiirteet hahmottuvat.

Sattuneesta syystä olen viettänyt aikaani eräässä tietyssä harjoitusluokassa kohtuullisen paljon viime aikoina.
Mikäli edelliset harjoitukset on pitänyt tuntiassistentti (lue: opiskelija), taulu on pyyhitty, valot sammutettu ja tuolit järjestetty. Mikäli edellisen tunnin taas on pitänyt professori, asia ei ole aivan näin.
Taulu on pyyhkimättä (tietenkin!), valoja poltetaan vähintäänkin kotitarpeiksi (ei kiireisellä professorilla ole aikaa niiden sammuttamiseen) ja tuolit näyttävät siltä, että joku olisi halunnut rakentaa barrikadeja molemmille oville (siinä valitettavan hyvin onnistuen).
Katoaako siinä vuosien varrella jokin palikka päästä?

Toisia tyyppejä edustavat harjoituksissa käyvät opiskelijat; normaalit ja ei-niin-normaalit. Normaali opiskelija istuu omassa penkissään, tekee tehtävät ja vastaa korkeintaan silloin kun kysytään. Toinen tyyppi on ns "aktiivinen opiskelija", jonka pitää päästä todistamaan oma osaamisensa harjoituksessa. Pienimpiinkin asioihin kommentoidaan, puhutaan päälle jne jne. Jos ei löydy kommentoitavaa, valitetaan jälkikäteen siitä, ettei oppilaita ole otettu tarpeeksi huomioon.

On se vaan mukavaa.
</avautuminen>

Ei kommentteja: