Seksielämää eli kertomus käyttäjän harhailusta eräällä verkkosivustolla..
<avautuminen>
Seksielämää?
Seksielämää.
Näyttääpäs mielenkiintoiselta sivustolta, tietoa ehkäisystä, seksuaalisuudesta ja rakastamisesta. Kuulostaa hyvältä ja tarpeelliselta.
Luen eteenpäin. Kyllä, miksipä ei.
Seksielamaa.fi-sivuilta saa monipuolista tietoa ehkäisyn ja seksuaalisuuden eri puolista.
Edelleen kuulostaa hyvältä. Alareunasta löytyvä copyright -merkintä (2005 Organon) vain ihmetyttää, seuraanpa linkkiä.
Ahaa, kansainvälinen lääkealan yritys Organon. Selvä.
Palaan takaisin sivustolle, selaan eteenpäin.
Alan epäilemään, etten kuulu sivuston kohderyhmään kauniista otsikosta ja hyvistä ajatuksista huolimatta kun tekstiä lukiessani tormään "My Body, My Decision" -kampanjaan.
Hyviä ajatuksia!
Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen ja ainutlaatuinen tapa tuntea, ajatella ja reagoida seksuaalisesti. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja oikeutettuja, sen sijaan teot voivat olla joko oikeita tai vääriä. Vääriä ovat ne teot, jotka loukkaavat tai vahingoittavat toista ihmistä tai tekijää itseään.
Sinä olet oman elämäsi tärkein ihminen. Arvosta itseäsi ja omaa kehoasi. Silloin voit vaatia sitä myös muilta.
Luen eteenpäin (korostukset Ameeban).
Jokaisella on oikeus saada luotettavaa ja asiallista tietoa seksuaalisuudesta, ehkäisystä ja seksistä. Tieto auttaa päätösten teossa.
Sinä päätät!– ”My Body My Decision” on kannanotto suomalaisten tyttöjen ja naisten seksuaalisen itsemäärämisoikeuden puolesta.
Mitäh?
Jokaisella on oikeus, mutta kantaa kannattaa ottaa vain toisen sukupuolen puolesta?
Mitä helvettiä?
Tärkeä asia, hyvin kirjoitettua tekstiä. Sitten syöksytään taas jonnekin aivan muualle.
Luen eteenpäin epäillen jo hieman itseäni. Luulin tulleeni seksistä, rakkaudesta ja ehkäisystä neutraalisti kertovalle verkkosivustolle, joka auttaisi nuoria yleensä.
Olin väärässä.
Eihän tämän tarkoitus ole auttaa nuoria (tai minkä tahansa ikäisiä) ihmisiä yleensä.
Tarkoitus on auttaa toista sukupuolta.
Vastaanko kyselyyn ja saan (ehkä) rannekkeen?
En.
Mielestäni seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille, ei vain toiselle sukupuolelle.
Mitä sivusto opettaa?
Sen, että seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu naiselle, ei molemmille. (Miehen seksuaalinen itsemääräämisoikeus on tietenkin itsestään selvää, siihen ei tarvitse puuttua.)
Pitäisiköhän asian olla yhteinen?
Monet ovat tarkkoja ehkäisyvälineen hormonipitoisuudesta, toiset eivät tarvitse säännöllistä ehkäisyä ja osa haluaa mahdollisimman vaivattoman ratkaisun. Silläkin on väliä, oletko synnyttänyt vai et.
Hmm. En ole synnyttänyt, tuskin tulen synnyttämäänkään, sattuneesta syystä.
Kaikki ehkäisystä kertovat, sinällään informatiiviset, tekstit ovat naisen näkökulmasta. "Puhuvat päät" ehkäisymuotojen lisätietoja kertomassa ovat nuorten naisten päitä (saavutettavuusihmisen niskakarvat ovat viimeistään tässä vaiheessa pystysssä - kuvilla välitetään olennaista tietoa vaihtoehtoistekstien ollessa tyhjiä).
Mitä tällä halutaan viestittää? Sitäkö, että ehkäisy on vain naisen asia? Ei kait sen näin pitänyt mennä?
(Halutaanko saavutettavuuden kannalta erittäin kehnoilla sivuilla viestittää, että toimintarajoitteisilla ihmisillä ei ole mitään asiaa seksuaalisuuden, ehkäisyn ja rakkauden maailmaan? Halpa - myönnetään.)
Palkokasvia ei varmaankaan enää saa ulos sieraimesta, joten luen eteenpäin ("Suuri tutkimus"):
- Suurin osa nuorista naisista on sitä mieltä, että mediassa naisia on esineellistetty liikaa
- Mukavana vastapainona nähdään, että nykyään mediassa esiintyy myös vähäpukeisia miehiä
Olen osaltaan samaa mieltä, naisia on mediassa kohdeltu tökerösti ja esineellistäen.
Mutta.
Jos jokin asia on pielessä toiselle sukupuolelle, onko järkevin tie parantaa asia jakamalla kurjuutta asiaan puuttumisen sijaan?
Niinpä niin.
Tutkimuksen suoritti sivuston mukaan Rian Oy. Valistussivustoltahan linkkiä yrityksen sivustolle ei löydy, mutta Google pelastaa jälleen...
Tutkimus on nähtävästi tehty internet-kyselynä 15-35 -vuotiaiden naisten keskuudessa. Miksi vain naisten, miksi vain internet -tutkimuksena ja miksi tuloksia ei pääse tarkastelemaan tarkemmin?
Jos parisuhde on vakiintunut, kumppani on mukana päättämässä ehkäisymenetelmästä. Kolme neljästä pitää kumppanin mielipidettä tärkeänä.
Siis hetkinen, silloin kun parisuhde on vakiintunut? Sitä ennen ei ole mitään sanottavaa asiaan? Käännetäänpä vähän: jos nainen haluaa vakiintumattomassa parisuhteessa harrastaa seksiä ilman ehkäisyä, ei miehellä pitäisi olla asiaan mitään sanottavaa?
Huh huh.
Olen aina kuvitellut, että parisuhde tai seksi tapahtuu kahden ihmisen välillä. Yhtä lailla olen ilmeisesti harhaisesti ajatellut, että parisuhteessa (vakiintuneessa tai vakiintumattomassa) molempien pitäisi olla tasa-arvoisia.
Molemmilla pitäisi olla itsemääräämisoikeus.
Näinhän asia ei ilmeisesti ole.
My Body, My Decision.
</avautuminen>
1 kommentti:
Hyvä kirjoitus! Jotkut asiat halutaan esittää itsestäänselvinä ja rakentaa tietynlainen kuva jostain, ottamatta huomioon ollenkaan sitä, mitä samalla suljetaan pois.
Lähetä kommentti